Ivan Budalić: “Naš poljoprivredni program podudara se s novim reformskim paketom u poljoprivredi”

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak danas je na tribini u Imotskom, čiji je suorganizator Grad Imotski, predstavio novu poljoprivrednu politiku. Ovo ministarstvo je u nepunih šest mjeseci pripremilo set od četiri zakona koji čine reformski paket u poljoprivredi. Posebice se to odnosi na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je od 14. travnja u e-savjetovanju.

“Kroz prijedlog ovoga zakona primjenjuje se potpuno novi model – vraća se nadležnost jedinica lokalne samouprave uz davanje mišljenja jedinica regionalne samouprave o poljoprivrednom zemljištu. Želja nam je na transparentan i pravedan način upravljati poljoprivrednim zemljištem kao osnovnim resursom u poljoprivredi”, kazao je Majdak i dodao kako im je cilj u funkciju staviti dodatne obradive površine. “To planiramo kroz 2 osnovna instrumenta – zakup, koji je i do sada bio aktivan, ali ga sada stavljamo na razinu od 25 godina s mogućnošću automatskoga produljenja ako se radi o kontinuiranoj proizvodnji te prodaju poljoprivrednoga zemljišta za sve male parcele i ono što je u šumsko-gospodarskoj osnovi”, rekao je.
Ministarstvo poljoprivrede potiče udruživanje pa, s obzirom na to, imaju riječi hvale za ovdašnje vinare koji se već nekoliko mjeseci organiziraju te će vjerojatno formirati proizvođačku organizaciju. U tome im pomažu lokalna samouprava i županija. “Naravno da će u budućnosti država stajati potporom iza ovih proizvođača. Očekujemo da će u sljedećem natječaju koji ide najesen biti prijavljeno nekoliko proizvođačkih organizacija iz Splitsko-dalmatinske županije”, izjavio je Majdak koji je uputio posebne pohvale službama općina i gradova, a prije svega Grada Imotskoga i županije Splitsko-dalmatinske.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Imotskoga Ivan Budalić se na ovom događaju susreo s Majdakom i izrazio zadovoljstvo predstavljenim paketom zakona. “Posebno me raduje to što se zakonske promjene podudaraju s onim što na području poljoprivrede planiramo raditi u četverogodišnjem mandatu koji je pred nama. Svakako da su ovakve tribine pohvalne jer je to jedan od načina na koji glas običnoga čovjeka dođe do onih koji mogu i žele pomoći i naravno da ću kao gradonačelnik nastaviti s praksom organiziranja ovakvih susreta”, rekao je Budalić.